Årskrönika 2018

Årskrönika 2018

2018, året då jag firade 10 år som naturfotograf.

Fast, egentligen har jag ju fotograferat väldigt mycket längre än så. Men väljer ändå att räkna 10 år, eftersom det var 2008 jag skaffade mig en systemkamera. Då kändes det som att mitt fotograferande började ”på riktigt”.

En väldig massa kurser och workshops har det blivit under dessa år. Den allra första kursen i grundläggande fotografi på Medborgarskolan i Halmstad var helt ovärderlig. Att lära sig om bländare, slutare, ISO och allt annat. Denna kurs byggdes sedan på genom åren, med totalt sju sommarveckor i underbara Mullsjö, där man nästan blivit som en stor familj som återsett varandra sommar efter sommar. Fantastiskt kul! Minns så väl en av mina allra första kursveckor i Mullsjö, där inte mindre än tre olika ”fotoklubbsordföranden” deltog samma vecka. Minns att jag tänkte att wow, man blir verkligen aldrig fullärd. Det var så häftigt att dessa duktiga fotografer var med på en sommarkurs, och de bidrog förstås till att veckan blev extra lyckad.

Har även varit på workshops och fotoresor till Österlen, Cornwall och två resor har det blivit till Svalbard, denna plats som är alldeles magisk. Även lite mer o-organiserade resor med fotokompisar har det blivit förstås, till Söderåsen, Bohuslän, Kinnekulle och Skagen. Säkert har jag glömt någon resa.

Vågar inte tänka på hur många fototidningar jag plöjt igenom, och flera hyllplan här hemma är täckta av fina fotoböcker. Älskar vackra fotoböcker! En egen fotobok (alltså inte en bok gjord under en kursvecka i Mullsjö!) är ett projekt som nog får funderas på ett tag till. Men någon gång ska det bli av. Under kommande 10 år kanske!

Det är roligt att se tillbaka på sina bilder, hur de ändrats genom åren, och även hur min syn på vad som är en bra bild har ändrats. Tidigt bestämde jag mig för att en bild inte alls behöver vara skarp för att vara bra. Tycker att måleriska abstrakta bilder många gånger kan vara mycket mera intressanta än en skarp bild. Och att det allra viktigaste är att det finns en känsla i bilden, något jag tycker fortfarande.

Året 2018 har mest inneburit fotograferande på hemmaplan, att gräva där man står, något jag tror är det allra mest utvecklande för ens fotograferande. Att lära känna sina fotoplatser och återvända dit gång på gång. Men två avstickare har det också blivit. Älskade Svalbard i april, och så Mullsjö i augusti. Kanske var det sista gången i Mullsjö. Vi får väl se! Dessutom innebar 2018 att jag blev intervjuad i poden ”Fotografen och Landskapet”, en ny och spännande upplevelse… Tycker faktiskt intervjun blev riktigt bra. Tack för det Theodor Paues! 🙂 Dessutom fick jag bidra med två bilder till Halmstad Kommuns kalender som nu i dagarna delas ut till alla hushåll i kommunen. Känns väldigt roligt, inte minst då årets tema är nedskräpning, återvinning och att hushålla med våra resurser. Något som känns mer och mer viktigt för varje dag som går.

Må väl, och Gott Nytt År 2019! 

Har valt årets bilder med tema hav, sjö och vatten. Klicka upp första bilden och bläddra med pilarna.

There are 4 comments

 1. Camilla Noresson

  Härliga bilder Ulrika. Roligt när man summerar sitt år för man tror ofta inte att man hunnit något alls 🙂
  Men de där små rundorna i närmiljön ger väldigt mycket. Både bilder och utveckling så jag kan bara instämma.
  Ha ett Gott Nytt år nu. Kram kram

  • ulrikaarnell

   Tack snälla 🙂 Ja jätteroligt är det. Tänkte både förra året och nu i år att näää jag struntar i den där årskrönikan. Så börjar man rota i mapparna. Jo det har ju faktiskt hänt en del.
   God fortsättning och kram tebax 🙂


Post a new comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.