Årskrönika 2019

Årskrönika 2019

2019, ett ganska fotofattigt år. Tror aldrig jag tagit så få bilder något tidigare. Funderar på om det är bra eller dåligt. Hade nog önskat att komma ut lite mer. Samtidigt har den där riktiga fotolusten hållit sig undan tyvärr. Får försöka ändra på det till nästa år och se till att ge mig ut lite mer med kameran, både i närområdena och även lite längre bort! Och trots få fototillfällen 2019, är det ändå roligt att summera året och liksom knyta ihop säcken. Sagt och gjort, här kommer året i bilder. Nu ser vi fram emot 2020!

Januari

Fina Miranda var gravid med lille Loke, och ville ha några bilder på den vackra magen. Mitt i kalla januari var vi ute och fotade, vid den frusna sjön. Lite svåra förhållanden med strålande sol och vit snö. Tycker denna blev fin i svart-vitt.

Februari

Disigt och tråkigt var det inte bara under hela hösten, utan även redan i februari. Har beslutat mig för att inte låta detta hindra mig fotomässigt, utan försöka få bra bilder även i gråväder. Denna är från mitt kära Laxvik.

Mars

I mars var jag lite ledsen för att mitt vanliga blåsippsställe nästan helt försvunnit. Stora tuvor grävs upp och man bebygger området runt omkring. I stället åkte jag ner till stranden och fotade som vanligt. Även detta är Laxviksstranden, vid klipporna längst bort mot Fågelvik.

April

Tjoho, i april fick jag tips om ett nytt blåsippsställe, och vilket underbart ställe! Lite längre att köra till, men det var det verkligen värt! Blir fler besök här.

Maj

I maj var vi iväg en helg med jobbet, hade utvecklingsdagar på Sörups herrgård i Danmark. Jättefint ställe och en toppenhelg, och jag hade bara mobilen med. När denna underbara utsikt uppenbarade sig utanför fönstren under vår middag första kvällen var jag tvungen att smyga ut och mobilfota lite. Saknade verkligen stora kameran!

Juni

Man hade ju trott att sommaren 2019 skulle likna den föregående eller kanske bli ännu ”värre” i fråga om långvarig värmebölja. Hade själv trott att det skulle bli ännu varmare och att värmen skulle vara längre. Tji fick vi. Bra rent klimatmässigt förstås! Men att den skulle bli så kall och blåsig var ju ganska oväntat! När denna bild tas, sitter vi med vindjackor och huttrar. Hade det varit 2018, hade vi redan badat ett antal gånger…

Juli

I juli var vi turister på hemmaplan. Kom på att det var väldigt länge sedan vi var vid Danska Fall. Tror inte jag varit där sen vi hade utflykt med skolan i 6:an eller något… Sagt och gjort, vi for dit en kväll, jag och mannen. Var alltså första gången jag fotade med systemkameran där, och det var ganska svårfotat tycker jag. Men denna klassiska översiktsbild blev jag nöjd med. På hemvägen stannade vi till vid en fin sjö utanför Halmstad och tog ytterligare några bilder på denna redan väldigt välfotade gamla eka… Men visst gör den sig väl fint på bild!

Augusti

I slutet på augusti blev det dags för årets första fotoresa! En go kollega drog med mig till Öland för att prova på astrofoto. Vi var 4 st som for runt på ön från öst till väst och norr till söder, och rekade bra ställen på dagarna, och kvällstid var det astrofoto som gällde. Inte lätt precis, men så kul! Öland är ett av Sveriges bästa (=mörkaste) ställen när det gäller just astrofoto. Här försökte vi på egen hand, övade lite inför kursen som komma skulle.. Bilden är fotad vid Kapelludden, en underbar plats och samtidigt ganska otäck, i alla fall när klockan närmar sig 01 på natten och det är becksvart och man känner historiens vingslag…

September

September och ”det stora grå” har börjat. Här formligen tvingade jag mig ner till stranden för att få ihop några bilder, så jag kunde göra min vanliga ”månadens bild”. En enda fotorunda blev det. Men en tuva ljung med ett daggvått spindelväv går ju aldrig att motstå!

Oktober

Fotokurs! Åh vad jag såg fram emot detta! Astrofoto på Öland under ledning av Jörgen Tannerstedt, och trots att vi varit iväg dit en dryg månad tidigare och tjuvtränat märktes det minsann inte alls. Så svårt! Hade för lite vidvinkel, för dåligt stativ, var tvungen att skaffa nya bildbehandlingsprogram mm mm… Här gick det minsann inte att fota på känsla  utan här är det tekniska kunskaper som gäller. Supersvårt och jätteroligt! Hoppas få tillfällen att ge mig ut här hemmavid i vinter, och leta upp Vintergatan.  Bilden här är också från Kapelludden, och är stackad av 5 st bilder, för att minska bruset i bilden. Oj vad jag hade velat ha mer vidvinkel här! Och så dessa ”störtande linjer”, suck, jaja…

November

Grått grått grått… Inte mycket till fotolust nu minsann. Men tro det eller ej, en dag sprack molnen faktiskt upp och jag fick en fin kvällshimmel på min strandrunda.

December ~ översta bilden

Även i december dök det plötsligen upp en fin kvällshimmel, och jag for ner till stranden för att passa på. Och efter några timmar spårade det ju ur fullständigt… Blev full i skratt när jag tänkte på vad det stått i var och varannan gammal fototidning som jag ägnat föregående dag åt att rensa ut… ”Så får du skarpa bilder”!! Och då tänker ju jag, ”varför det”? Tycker ju oskarpa kan vara betydligt mer intressanta. I lilla kameradisplayen liknade detta en fin gammal renässansmålning, men när bilden kom upp på stor skärm hemma sedan insåg jag ju att jag har en lång väg kvar innan jag ens är i närheten. Och tur är väl det, så man har något kvar att sträva efter!

~ Gott Nytt År 2020 ~

There are no comments

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.