Månadens bild ~ Februari

Månadens bild ~ Februari

”Det viktiga är inte att leta efter spännande motiv, utan att kunna spegla sig själv i de bilder man gör. Jag är inte ute i naturen för att leta efter motiv, men jag behöver naturens signaler för att skapa de egna bilderna. Mina bilder är jag. Jag är mina bilder.” 

Orden är inte mina, utan bara nedskrivna av mig i ett fullklottrat anteckningsblock. Ett anteckningsblock som följt med mig på alla mina fotokurser och -workshops jag gått genom åren, och det är ett ganska stort antal nu. Ett anteckningsblock som varit med på resor både när och fjärran. Jag fick för mig att bläddra i det nu ikväll. Citatet ovan är från min allra första workshop, då det antecknades vääääldigt mycket! Dessutom oftast i mörker, så det är på sina ställen ganska svårt att tyda vad jag skrivit. Texten går upp och ner utan att alltid följa de linjerade raderna. Och fort gick det. Fick ju inte missa något.

Ja, denne kursledare var ju helt klart inne på att man alltid på något sätt fotograferar sig själv, ger uttryck för sina egna känslor och sin egen personlighet genom sina bilder. ”…måste på något sätt lägga in sig själv i bilderna, ens fingeravtryck är ofantligt viktiga…” är ett annat citat från samma vecka. Jag påstår ju inte alls att detta är en sanning på något vis. Men visst är det en spännande och intressant tanke. Jag tror i alla fall att det ligger väldigt mycket i det. Och jag tror mig märka, att de fotografer som vågar jobba på detta sätt, alltså de som släpper fram sitt innersta och låter sin personlighet få komma ut genom kameralinsen, det är de som gör de allra mest intressanta bilderna.

Och med detta i åtanke så måste jag ju göra ett litet tillägg… Har hängt upp några bilder på jobbet. Fick en kommentar som gjorde mig så himla glad. Ungefär såhär:  ”Nu känner man ju igen din bildstil… dina bilder är liksom… som att de inte vill ta plats, de liksom bara finns, de ropar inte så högt… de kräver liksom inte någon uppmärksamhet utan är sådär mer lågmälda.” Vet förstås inte om man skulle kunna påstå att bilden här ovan är en lågmäld bild… men det var i alla fall skönt att fota lite macro – det var alltför länge sedan!

There are no comments

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.